Så gick det till när Fagerstaliljan blev Kinneviks varumärke

Liljan var i över 100 år Fagersta bruks varumärke ute i världen och en garant för hög kvalitet. Men även om den fortfarande syns på en del byggnader i staden, så är den Kinneviks och pryder deras kontor på Skeppsbron i Stockholm.

År 1873 grundades Fagersta Bruks AB som ett modernt industriföretag. Företagets överingenjör Johan August Brinell uppfann en metod för hårdhetsmätning, som fick sitt namn efter honom och gjorde både Brinell och bruket världsberömda.

”Omkring 1830 köpte Salomon von Stockenström Flikens hytta. Enligt Per Hellström hade Flikens hytta järnstämpeln ormbärsört, även kallad liljan. När Fagersta Bruk blev aktiebolag år 1873 blev liljan från Fliken Fagersta Bruks symbol och kallades Fagerstaliljan”, berättar Göran Råberg på Bruksmusei vänner.

Många Fagerstabor är än i dag förbannade på Stenbeck, nästan 40 år efter att han även lade rabarber på liljan när han tog pengarna han tjänat på Fagerstaaffären och istället för stål satsade dem på mobiltelefoni. Läs mer här om Liljan:

%d bloggare gillar detta: