Oroande stort ras för nyföretagandet i Västmanland

Antalet nya företag i Västmanland rasade med 24 procent under årets första tre månader jämfört med samma period i fjol. Det visar ny statistik från Bolagsverket och är oroande siffror för samhällsekonomin. På riksnivå sjönk nyföretagandet med 18 procent.

– Det är ett extremt tufft läge. Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna iVästmanland. Varje person som tar steget till eget företagande behövs för att skapa jobb och skatteintäkter som kan trygga välfärden i länet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under 2022 slog kriserna i omvärlden hårt mot det svenska nyföretagandet. Den negativa utvecklingen fortsätter nu, enligt Bolagsverkets statistik som Visma Spcs har analyserat. Under årets första tre månader registrerades 364 nya företag iVästmanland. Det innebär en minskning med 24 procent jämfört med motsvarande period i fjol, då 477 nya företag startades i länet.

Nyföretagandet minskar i samtliga län under årets första kvartal. Störst är minskningen i Södermanland och Värmland, där antalet nya företag är 26 procent lägre jämfört med motsvarande period i fjol. Det enda län där nyföretagandet inte rasar är Gotlands län, där antalet nya företag bara var 1 procent lägre än samma period i fjol.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Nu måste regeringen se allvaret i situationen och stärka trygghetssystemen så att fler västmanlänningar vågar förvandla sin passion till en företagsidé, säger Boo Gunnarson.

Totalt startades 18 224 nya företag i Sverige, vilket är en minskning med 18 procent jämfört med föregående år. Kriget i Ukraina, med den efterföljande energikrisen och räntehöjningarna, har medfört att kostnader stigit och köpkraften minskat och sannolikt bidragit till att allt färre startar eget företag. Eftersom Rysslands invasion skedde den 24 februari påverkades inte hela första kvartalet i fjol, vilket innebär att skillnaden mot samma period i år blir märkbar.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att bli egen företagare.

Tips: Fem steg för att lyckas som egenföretagare

1. Utgå från din passion
Vad brinner du för? Engagemang och driv är två framgångsfaktorer när du startar företag. När du låter din affärsidé utgå från din passion har du större förutsättningar att både lyckas med ditt företag och ha roligt under tiden.

2. Be om hjälp
Undersök vilket stöd din kommun och Nyföretagarcentrum erbjuder nystartade företag. Det kan handla om allt från rådgivning och information till nätverksträffar och samverkansprojekt. Med bra rådgivning ökar dina möjligheter att driva ditt företag under många år.

3. Skaffa en mentor
En mentor kan hjälpa dig förbi de vanligaste nybörjarmisstagen och undvika de mest kritiska fallgroparna, så att ditt företag överlever det kritiska första året. Den mentor du letar efter ska givetvis ha en lång erfarenhet från näringslivet och vara genuint intresserad av att hjälpa just dig och ditt företag.

4. Fokus på försäljning
Ingen säljer din affärsidé lika bra som du. Prova dig fram till vilken metod som passar dig bäst och utvärdera löpande vilka säljaktiviteter som leder till flest affärer. Använd gärna ditt personliga nätverk som bollplank när du tränar på din säljpitch.

5. Marknadsför ditt företag
Ta alla tillfällen i akt att berätta om vad just ditt företag erbjuder och vilken nytta det gör för dina målgrupper. Etablera företagets digitala närvaro och undersök om och hur du ska annonsera.

%d bloggare gillar detta: