Kritikstorm mot beslutet att avboka Sofie Svensson & Dom Där

Nyheten i går kväll om att Våryrans arrangörer har avbokat succébandet Sofie Svensson & Dom Där har väckt skarpa reaktioner. Kritikerna påpekar att bandets texter inte är någonting mot den våldsförhärligande gangsterrap som framfördes på sista Våryran före pandemin.

Bakgrunden till avbokningen är att bandet sjunger om att dricka alkohol, vilket går emot Våryrans värdegrund där man har konceptet Blås grönt med priser till ungdomar som är nyktra. Men det argumentet går inte hem hos de allra flesta som uttryckt sin mening på nyhetssajter och sociala medier och hänvisar till att alkohol är lagligt och Våryran har öltält i Vilhelminaparken. Många tycker att beslutet är ogenomtänkt och andas moralpanik.

”Jag minns när Risbroskolan i Fagersta förfasade sig över att Motörhead skulle spela på Fagerliden och förvandla våra ungdomar till djävulsdyrkare och när vissa tyckte det var förskräckligt att Markoolio sjöng om bira och bärs. Men Fagersta kommun kunde ta hit vålds- och knarkbejakande rapartister förut. Det är dubbelmoral”, skriver en förälder till FN.

En idrottsledare i Fagersta påpekar att arrangörerna kunde ha undvikit att bli utskrattade på Facebook om de valt en medelväg och lagt Sofie Svenssons framträdande sent på kvällen och istället bjudit på något mer städat tidigare då barnfamiljerna är ute, typ att kommunstyrelsens ledamöter sjungit Lasse Holms hitlåt ”Vi gör så gott vi kan”.

Här är några av inläggen på Fagersta Nyheters Facebooksida:

%d bloggare gillar detta: