Sjukvården tipsar om hur man skyddar sig mot fästingar

Risken finns att bli mycket sjuk om man smittas av den fästingburna TBE. Därför går Region Västmanland nu ut med råd om hur man ska skydda sig mot att fästingrn biter sig fast i skinnet.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Smittan överförs om man blir biten av en fästing som bär på viruset.

Fästingar behöver blod för att utvecklas, och de får blod genom att bita sig fast på fåglar och däggdjur. Genom blodet kan fästingarna infekteras med olika smittämnen och föra dem vidare. Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras av ett bett. Därför kan man smittas av TBE även man snabbt tar bort fästingen.

Här är Region Västmanlands tips på hur man skyddar sig mot TBE:

  1. Kontrollera kroppen. Barn får ofta fästingar på övre delen av kroppen. Glöm inte att titta i hårbotten och bakom öronen. Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på husdjur.
  2. Ha mörka, täckande kläder och heltäckande skor, gärna stövlar.
  3. Vaccinera dig mot TBE. Förra året rapporterades 33 fall av TBE i Västmanland.
  4. Plocka bort fästingar som bitit sig fast så snabbt som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar med tiden fästingen sitter fast.
  5. Kontakta en vårdcentral om rodnad uppkommer tidigast en vecka efter ett fästingbett. Du ska också kontakta vårdcentralen om du får feber, huvudvärk, ont i muskler och leder eller om du känner dig tröttare än vanligt en tid efter fästingbettet.
%d bloggare gillar detta: