Så kan du få bättre pension – oavsett vilken regering vi får

INSÄNDARE

En färsk Sifoundersökning visar att pensionsfrågan kan få var fjärde svensk att byta parti. Här är fem tips på hur västmanlänningarna kan påverka sin pension, oavsett vilken regering vi får i höst. Det skriver Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Pensionärernas ekonomiska situation har debatterats flitigt på sistone. Nu rycker valet allt närmare och var fjärde svensk, 23 procent, uppger att de kan tänka sig att byta politiskt parti på grund av pensionsfrågan. Det här visar en Sifoundersökning som vi på Collectum har beställt.

Det är viktigt att inte blunda för att det finns pensionärer som har det svårt ekonomiskt. Lika viktigt är
det att nyansera debatten. Åtta av tio pensionärer upplever att de har en god ekonomisk situation. Det visar en tidigare Sifoundersökning som vi har genomfört.

I juni beslutade riksdagen att höja garantipensionen med upp till 1 000 kronor före skatt. Beslutet innebär ett avsteg från principerna om breda och långsiktiga överenskommelser när pensionssystemet förändras. Den politiska hanteringen av pensionsfrågan är därför mer oförutsägbar än på länge.

Samtidigt kan pensionsfrågan alltså avgöra höstens val. Om 23 procent av väljarna byter parti på grund av pensionsfrågan, skulle det innebära 1,7 miljoner röster i valet. Därför vill vi bidra med fakta och kunskap. Enkelt uttryckt gäller att ju mer du har arbetat och ju högre lön du har haft, desto mer får du i pension.

För att fler västmanlänningar ska få kunskap om hur de kan påverka sin pension, oavsett vilken regering Sverige får de närmaste fyra åren, vill jag lyfta fram fem tips:

1. Välj en arbetsgivare med kollektivavtalad tjänstepension
Med kollektivavtalad tjänstepension kan du få upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten i pension. De allra flesta har inte möjlighet att själva spara de tusenlappar som krävs varje månad för att kompensera för utebliven tjänstepension.

2. Förhandla till dig tjänstepension
Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta premienivå kan vara mellan fyra och tio procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

3. Jobba så mycket och länge du kan
Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och hur länge du har jobbat i livet har betydelse för hur stor din pension blir.

4. Betala låga avgifter
Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procentenheter i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad när du går i pension. 

5. Skaffa dig en samlad bild
Gå in på minpension.se en gång om året för att få en samlad bild över hur stor din pension kan bli. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna kring din pension.

De allra flesta västmanlänningar som slutar jobba kan räkna med att pensionen blir lägre än lönen. Gå igenom tipsen och se vad du kan påverka för att skaffa dig en tryggare tillvaro efter arbetslivet.

Tomas Carlsson, pensionsexpert Collectum

%d bloggare gillar detta: