Tömning av gasoltank i Fagersta kan ge 15-20 meter höga eldslågor

Fagersta Stainless kommer att genomföra underhållsarbeten och invändig besiktning av gasoltanken under nästa vecka med start på måndag. Det innebär att det kan bildas mycket höga eldslågor och allmänheten informeras för att inte bli orolig och ringa 112.

Arbetet innebär att gasoltanken måste tömmas i två steg. Först kommer gasolvätska att pumpas över till en tankbil, sedan genomförs en så kallad avfackling. Den innebär att man eldar upp resterande gasol som finns kvar i gasoltanken efter slutförd pumpning, detta görs under kontrollerade former genom en så kallad fackla.
Inledningsvis kommer lågan att var så hög som 15–20 meter för att sedan vara 2-3 meter.

Eftersom arbetet sker på Fagersta Stainless norra område så kommer lågan från avfacklingen att synas från Andra Sidan samt från Riksväg 68 och Fagerstas centrala delar.

Preliminära tider för avfacklingen är:
– 11/7 måndag eftermiddag
– 12/7 tisdag hela dagen
– 15/7 fredag hela dagen

”Fagersta Stainless följer under hela arbetets genomförande de lagar, normer och anvisningar som utarbetats för att bibehålla en hög säkerhet under arbetet, som genomförs under konstant övervakning av utbildad personal från Fagersta Stainless och inhyrda entreprenörer”, meddelar företaget.

Informationen om detta har Fagersta Stainless kommunicerat i samrådsmöten med tillsynsmyndigheterna, V-Dala Miljö- & Byggförvaltning och Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, som även informerat SOS Alarm – 112.

Företaget meddelar att om det finns frågor eller funderingar angående detta så är allmänheten välkommen att höra av sig till Fagersta Stainless kontaktperson arbetsmiljö & säkerhetssamordnare (gasolföreståndare) Per Andersson på telefon 0223-45663. Mejl: p.andersson@outokumpu.com

%d bloggare gillar detta: