Barn i nio-tioårsåldern med i brottsgäng i Fagersta

Ett fenomen har dykt upp i Fagersta som sätter hård press på framför allt socialtjänsten. Det är att barn i så låga åldrar som nio-tio år är med i gäng som ägnar sig åt brottslighet. Motivet är snabba pengar, gängtillhörighet och status.

Fagersta Nyheter har under en längre tid fått påringningar om att barn är ute på nätterna och skapar oro framför allt i Kolarbytrakten. Många drar sig för att gå ut av rädsla för att bli rånade. Men det gäller också narkotikaförsäljning, som i sin tur skapar beroende och att fler dras in i brottsligheten för att finansiera missbruket.

– Det är ungar som är ute och springer vind för våg hela nätterna och ställer till jävelskap för vanligt hederligt folk. Det handlar inte bara om stölder utan om totalt meningslös skadegörelse på egendom, säger en Fagerstabo som tröttnat och kräver krafttag från socialtjänsten.

Orosanmälningarna om att allt yngre barn dras in i kriminalitet i Fagersta har nått socialtjänsten som uppmanas att agera. Trycket kommer också från justitieminister Morgan Johansson, S, som anser att kommunerna har pengar och måste gå in i ett tidigare skede med åtgärder för att stoppa brottsligheten innan den blir värre.

”Det är barn med problem såsom obearbetade trauman, mobbning, krigsupplevelser eller att föräldrar brustit i omsorgen”, sa Cecilia Bergh, chef för individ och familjeomsorgen i Fagersta till P4 Västmanland redan hösten 2020. ”Det är orosanmälningarna som visar tendenserna, att vi ser att vi får in yngre ungdomar, anmälningar gällande kriminellt beteende”.

Socialnämnden i Fagersta har samtidigt trycket på sig att hålla budgeten, där kostnaderna för placeringar av unga är höga och varje år blir dyrare än vad man räknat med. Socialtjänsten har också de senaste dagarna kritiserats hårt av Michael Tärnfalk, universitetslektor i socialt arbete för att socionomernas utbildning inte är anpassad för att ta itu med dagens problem med ökat ungdomsvåld. Något som även polisens ungdomsutredare Carin Götblad konstaterade i gårdagens Aktuellt.

– Om inget radikalt görs åt dessa problem kommer det bara att bli värre när de här pojkarna växer upp med en tidigt grundlagd kriminell identitet och ett utanförskap mot det vanliga samhället – där man måste utbilda sig och arbeta för att kunna köpa sig en guldkedja eller bil. I deras värld säljer man knark eller rånar folk, det ger snabba pengar, säger en polis som vill vara anonym till Fagersta Nyheter.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa