Tage Berggrens Bäverdalskrönikor finns nu i bokform

Tage Berggren bodde i halva sitt liv i det han kallade Bäverdalen i Sunnanfors i Skinnskatteberg. Där skrev han omtyckta krönikor i VLT. Nu har en del av dem blivit bok.

Tage flyttade från Lappland till Stockholm och senare till Västerås i slutet på 1950-talet. Han fick jobb som fotograf på VLT och sedan början på 70-talet var han verksam på tidningens dåvarande redaktion i Fagersta.

Hans gamle arbetskamrat Ingemar Johansson har varit drivande i arbetet med boken med Tages krönikor från åren mellan 1995 och 2004. Det blev en bok på 250 sidor.

– Det är väldigt roligt att få samla pappas Bäverdalskrönikor i en bok. Det är dessutom intressant att åter läsa dem, om korrupta politiker, EU:s toppstyrning och oron för miljön. Tyvärr har ingenting blivit bättre sedan pappa skrev krönikorna, säger sonen Kristian Berggren.

”När han i mitten av 70-talet började skriva sina lördagsspalter ”Från Bäverdalen” var mänsklighetens påverkan på klimatet ett återkommande tema. Tack vare dessa krönikor blev faktiskt VLT det första massmedieföretag som regelbundet rapporterade om klimatförändringar, nästan ett halvt sekel innan övriga massmedia i Sverige hakade på!”, skriver Kristian och hans syster Annica i förordet till boken.

Med i bagaget från Lappland fanns dessutom ett brinnande intresse för jakt och framför allt fiske som ingående beskrevs i krönikorna. Sedan pojkåren hade Tage dessutom ett stort flygintresse som han praktiserade som segelflygare på 60-talet, i Bäverdalen växlade intresset till modellflyg. Han kombinerade modellflygandet med fotograferandet.

Försvarsmakten hade gett honom flygfototillstånd för modellflygplan med rätt till självgranskning så flygbilderna i boken är lagliga för spridning. De fantastiska bilderna han tog från sina modellflygplan fick uppmärksamhet på riksnivå. Vilket ledde till att han fick en förfrågan från den östtyska ambassaden om han inte kunde tänka sig att åta sig lite flygfotouppdrag runt om i landet… Tage tackade bestämt nej!

Boken kan köpas på Baggbrons Överskott.

%d bloggare gillar detta: