Betydligt färre bostadsaffärer i Fagersta

Förra året deklarerade 535 Fagerstabor att de sålt sina bostäder och året innan skedde nästan 500 affärer. Men i år ska bara 397 personer lämna in deklarationer på hur försäljningen gått ekonomiskt.

I Norberg var det 198 personers försäljningar som skulle deklareras förra året, mot 133 i år, medan antalet ökade i Skinnskatteberg från 118 till 122.

För alla som sålde en bostad under 2021 är det nu dags att deklarera försäljningen. På Skatteverkets webbplats finns hjälp med att räkna ut resultatet av försäljningen, hur mycket skatt som ska betalas och vilka avdrag säljaren har rätt till.

Beräkningstjänsterna räknar bland annat ut om säljaren har rätt till avdrag för så kallade förbättringsutgifter, alltså renoveringar och nybyggnad. Även kostnader för mäklararvode, annonsutgifter, hemstajling och fotografering kan dras av. Så det gäller att ha alla kvitton och fakturor sparade.

– Det kan röra sig om grundförbättring eller reparation och underhåll. Grundförbättringar ger avdrag för hela utgiften medan förbättrande reparationer och underhåll kan ge avdrag för en del av utgiften, säger Monica Rönnberg på Skatteverket i Västerås.

Grundförbättring kan vara en till- eller ombyggnad av huset eller nyinstallation av en tvättmaskin om det inte funnits förut. Reparationer och underhåll kan vara utbytt köksinredning eller en ommålning.

– Om du använder vår beräkningstjänst får du hjälp med vilka förbättringsutgifter du har rätt att göra avdrag för och med hur mycket, säger Monica Rönnberg.

Den som sålt en bostadsrätt kan även göra avdrag för kapitaltillskott, vilket medför lägre vinstskatt. Nytt för årets deklaration är att skatten på bostadsuppskov har tagits bort. Nu är det därför möjligt att skjuta på inbetalningen av vinstskatten vid en bostadsförsäljning utan att behöva betala uppskovsränta. Det gäller både gamla och nya bostadsuppskov från och med deklarationen 2022.

%d bloggare gillar detta: