Regeringen lägger ner 500 bensinmackar på landsbygden

INSÄNDARE

Den här sommaren kan mycket väl komma att bli den sista då du tankar på den där lilla bensinmacken på landet. Klockan klämtar nämligen för den där lilla charmiga macken där det säljs fiskekort och bilbatterier, samtidigt som den fungerar som livsmedelsaffär, järnhandel, ombud för PostNord, Apoteket, ATG, Bussgods och Svenska spel.

Macken där länsbussarna stannar och där man kan hämta ut sina beställda böcker från det kommunala biblioteket. Macken som fungerar som själva navet i en hel bygd.

Den lilla oberoende macken är nämligen hotad. Hotad för att nya myndighetskrav kräver att samtliga mackar uppdaterar sina rörledningar till en säkrare standard före den 1 juli 2022. Hotad för att små verksamheter med blygsam avkastning genom myndighetsbeslut nu ställs inför krav på investeringar i miljonklassen.

Regeringen har medvetet övergett landsbygden och människorna som lever där. Trots att medel faktiskt avsatts i budgeten har regeringen inte utformat stödåtgärderna på ett sätt så att de i verkligheten är tillgängliga för mackarna. S- och MP-regeringen har, trots fagra ord om att hela Sverige ska leva, fokuserat mer på att subventionera elcyklar för en kostnad av 350 miljoner kronor, än på att säkerställa att det går att tanka bilen i landets alla delar.

Tillgång till drivmedel är helt avgörande för att hela landet ska fungera men den 1 juli 2022 kan det faktiskt vara slut. Då riskerar så många som 500 små, fristående mackar långt ifrån centralorterna läggas ned – vilket kommer att slå hårt mot landsbygden och vanligt folk.

Vi kräver att regeringen omedelbart agerar för att inte pumparna ska sina och dörrarna låsas för gott på många av Sveriges landsortsmackar. Regeringen Löfven kan inte säga att de inte såg detta komma för vi har återkommande adresserat problemet och efterlyst åtgärder. Sverigedemokraterna är det enda parti som på riktigt står upp för landsbygden och svenskarnas rätt att bo och leva i hela landet.

Eric Palmqvist (SD), riksdagsledamot i näringsutskottet

Ewa Olsson Bergstedt (SD) gruppledare Skinnskatteberg

Bertil Fredriksson (SD) gruppledare Fagersta

%d bloggare gillar detta: