Vem vill du helst ta en öl med i sommar?

Sveriges bryggerier har gjort en undersökning inför ölets dag den 21 juli om vilka personer som svenskarna helst vill ta en öl med. Leif GW Persson toppar listan följd av Jimmie Åkesson och Anders Tegnell.

Trots att kvinnor numera dricker mer öl, alkoholfritt ökar ska sägas, och att hälften av de som svarat på enkäten är kvinnor så är det enbart män på tio i topp över vilka svenska folket helst dricker en öl med.

– Öl är lika mycket en dryck för kvinnor som för män och det är tydligt att intresset spridits snabbt. Det mycket tack vare ölets växande bredd – från fruktiga suröl, humliga ipor till söta stouts – som utmanar den traditionella bilden av öl. Oavsett var i landet du befinner dig är det aldrig långt till ett bryggeri där det finns möjlighet att prova färsk öl, serverad av kunnig och inspirerande personal, säger Sanna Lindberg, sommelier, ölexpert och ledamot i föreningen Ölgäris.

Bryggeribranschen märker av att smak och helhetsupplevelse är en central del i kvinnors intresse, där nya öltyper och smaker ofta tilltalar en kvinnlig publik. Kvinnor uppger även i högre utsträckning (60 procent) att de främst dricker öl för att det är gott till mat.


Här är årets topplista:

1. Leif GW Persson

2. Jimmie Åkesson

3. Anders Tegnell

4. Kung Carl CVI Gustav

5. Stefan Löfvén

6. Ulf Lundell

7. Tarec Taylor

8. Janne Andersson

9. Magnus Uggla

10. Zlatan Ibrahimovic

Nu ska vi se om ni som bor i Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Söderbärke har samma favoriter att klämma en bärs med. Skriv på FN:s Facebooksida vilken favorit ni har. Det kan gärna vara någon lokal kändis i norra länsdelen.

%d bloggare gillar detta: