Nu är NVU historia

Från 1 juli är Norra Västmanlands utbildningsförbund historia. Efter 24 år plockades skylten ned och nu ska Fagersta kommun ensam driva gymnasium, Komvux och SFI.

Förbundet bildades av Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg för att stå sig bättre i konkurrensen med andra orter och locka 16-åringarna att studera på hemmaplan.

Men det gick inte riktigt som man hoppats. När det fria skolvalet infördes valde framför allt många Norbergsungdomar att söka till Avesta och Skinnskattebergs ungdomar att välja Köping eller Västerås. Men även Fagerstaungdomar har valt privatgymnasium i Västerås de senaste åren.

Det har lett till att NVU:s ekonomi blivit hårt ansträngd och har de senaste åren gått med stora underskott. Nu blir det Fagersta som ensam ska finansiera gymnasiet och valen står mellan att satsa mer på utbildningen eller att skära ner.

Kommunen anser att man nu får bättre möjligheter att följa barnen och ge rätt stöd hela vägen från förskolan till gymnasiet, samtidigt som man kan ta ett samlat grepp inom arbetsmarknadsfrågor, som har nära koppling till vuxenutbildningen.

%d bloggare gillar detta: