Epa-ungdomar bekymrade för att ”få skiten” när polisen kan ge böter för hög musik

Som FN berättat tidigare har polisen från och med i går möjlighet att utfärda böter på tusen kronor för den som spelar musik på hög nivå. Många tonåriga bilentusiaster befarar att de kommer att jagas och bötfällas.

Att spela musik med hög volym har förekommit ända sedan 1960-talet då popmusiken erövrade västvärlden. I takt med att bärbara stereos fick allt bättre högtalare flyttade musiken ut på gator och torg på 80-talet. Ungdomar köpte så kallade bergsprängare och gick omkring och spelade för alla som ville, eller inte ville, lyssna. Många unga bilägare investerade också stora summor i sina bilstereos.

Istället för domstolen blir det nu den enskilde polismannen som på plats ska avgöra om det ska utfördas böter eller inte. Det kan bli svåra överväganden där det ska avgöras om samma musik som vissa åhörare gillar och andra störs av ska bestraffas.

– Det nya innebär en förenklad handläggningsform för polisen. Man har tidigare kunnat få böter för att man stör genom att spela hög musik, men då har polisen först fått skriva en rapport, dra igång en förundersökning, ta kontakt med åklagare och så vidare, säger Johan Bülow på Åklagarmyndigheten till SVT.

– Men det är fortfarande otydligt hur högt vi får spela, menar Hugo Carlberg, ordförande i Fagersta MK:s ungdomssektion, och tycker att det borde finnas en decibelgräns. Hugo Carlberg tycker att det finns en otydlighet kring hur högt man får spela och att det är godtyckligt vad som är störande.

– Även om vi epa-ungdomar kan skruva ner rätt duktigt så ringer folk ändå och ger oss skit, säger han.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/hugo-foreslar-decibelgrans-hor-kammaraklagaren-forklarar-vad-som-galler

%d bloggare gillar detta: