Mer pengar till krisberedskap efter röstdramatik

Under tisdagen hade regionfullmäktige i Västmanland budgetsammanträde och frågan om regionens krisberedskap väckte stor debatt där Moderaterna och KD fick stöd av SD och Vänstern och vann med en rösts övervikt.

I Moderaternas och Krisdemokraternas budget fanns extra pengar avsatta för att bygga ut regionens beredskapslager, något som även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna stödde vilket skapade en majoritet i fullmäktige och förslaget gick igenom med en rösts övervikt.

– Vi har länge lyft frågan om att vi måste bygga upp vår kris och katastrofberedskap. Nu har vi samlat oppositionen för att göra verklighet av förslaget säger Mikael Andersson Elfgren, oppositionsråd, M.

Förslaget innebär att utöver riktade statsbidrag ska ytterligare 7 miljoner kronor tillföras området civilt försvar i syfte att bygga upp mer omfattande beredskapslager. 

– Styret har hittills saknat krisinsikt och vägrar lära sig av tidigare misstag. Region Västmanland har gått igenom två materielkriser, en 2019 i samband med byte av leverantör av förbrukningsvaror och nu under pandemin. Resultatet är en pressad personal och inställda operationer och behandlingar. Vi måste lära av detta och snarast bygga upp en större robusthet i hälso- och sjukvården, detta är ett första steg för att uppnå det säger Mikael Andersson Elfgren.

%d bloggare gillar detta: