Skallskadad togs inte med av ambulans – avled av hjärnblödning

Ett fall utomhus ledde till en huvudskada, men patienten fördes inte till sjukhus av ambulansen som hade ryckt ut. Senare avled patienten av hjärnblödning. Händelsen lex-Mariaanmäls nu av Region Västmanland.

Patienten hade få symtom efter fallet och ville själv stanna kvar hemma. Men dagen därpå tillstötte allvarliga symtom och patienten fördes då till sjukhus där man konstaterade en stor hjärnblödning som inte gick att behandla. En kort tid därefter avled patienten.

Enligt anmälan borde patienten ha transporterats till sjukhus – trots de begränsade symtomen. Händelsen har utretts av Region Västmanland, åtgärder har vidtagits och ärendet lämnas för bedömning av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Ambulanssjukvårdens rutiner har förtydligats för att betona vikten av att använda försiktighetsprincipen så fort ett allvarligt tillstånd övervägs som tänkbar orsak till en patients besvär.

%d bloggare gillar detta: