Kommunchefen slutar efter långdragen träta

Marie Tollefsen Markström slutar sin tjänst som högsta chef för Skinnskattebergs kommun. Det blev klart på torsdagen efter en lång och uppslitande konflikt med kommunalrådet Lena Lovén Rolén, S.

I ett mejl till ledningsgruppen meddelar Tollefsen Markström att hon slutar redan 1 juni och tackar kollegorna för ett gott samarbete.

Bakgrunden är att Marie Tollefsen Markström anmält kommunalrådet för att ha åsidosatt de regler som gäller inom kommunal förvaltning och bland annat ensam skrivit under dokument där det krävs att även kommunchefen skrivit på.

Lena Lovén Rolén har tagit mycket illa vid sig av anklagelserna och hävdar att hon är helt oskyldig. Relationen mellan kommunalrådet och kommunchefen blev under hösten alltmer ansträngd och kommunalrådets ledarstil ifrågasattes.
En rapport från kommunrevisionen riktade i höstas tuff kritik mot Lena Lovén Rolén och i samband med det blev kommunchefen långtidssjukskriven för att även hon tagit mycket illa vid sig av den offentliga konflikten, som bland annat spårade ur med att S-supporters till kommunalrådet skrev klart olämpliga inlägg på Facebook. Något som hon tog avstånd från.

Enligt uppgift från flera tjänstemän i kommunen påverkar den frostiga relationen mellan deras två högsta ledare det dagliga arbetet mycket negativt. Personalen är splittrad angående vem av dem de stödjer.

  • Vi försöker jobba på men Skinnskattebergs kommun tar oerhört mycket stryk av det här. Någon av dem måste bort snabbt om vi anställda ska kunna sköta vårt arbete effektivt, säger en av dem till FN.

Det är inte ovanligt med konflikter på denna nivå och oftast slutar det med att politikern är den som vinner striden genom att den högste tjänstemannen köps ut, vilket sker även i det här fallet.
Totalt kostar konflikten skattebetalarna miljoner med utköp och utredningar.

%d bloggare gillar detta: