Slutlånat av cyklar efter stölder och förstörelse

Fritidsbankens ansvariga har fått nog av att så många missbrukar förtroendet att gratis få låna cyklar två veckor i taget. Antingen behåller lånare dem eller så förstörs de.

Hela den populära idén med Fritidsbanken går ut på att vänliga Fagerstabor skänker sportartiklar istället för att sälja dem på begagnade marknaden. Ofta rör det sig om saker som är i mycket bra skick, ibland som nya.
Vitsen är att de som inte har råd ska kunna pröva på olika sporter och fritidssysselsättningar under en tvåveckorsperiod i taget.

Men när det gäller cyklar har det inte fungerat som det var tänkt. Efter en rad påtryckningar både via samtal och digitalt utan att få gehör åkte två man från Fritidsbanken för att hämta tillbaka saknade tvåhjulingar.

”Vi fick med oss tre cyklar, varav två var trasiga och en så pass förstörd att vi måste skrota den. Kunde gjort polisanmälan för grov skadegörelse även på denna. Allt detta med en rad stulna cyklar, en massa trasiga cyklar och detta eviga tjatande om att få tillbaka cyklarna i rätt tid är energikrävande”, skriver Fritidsbanken på sin Facebooksida.

Resultatet blir att cykelutlåningen i praktiken läggs ner från och med 1 juni, men man kommer att behålla några cyklar för vuxna i fall någon är i akut behov, behöver ha för sommarjobbet, exempelvis.
Man behåller även några barncyklar med stödhjul i fall någon familj är i akut behov eller vill lära sitt barn att cykla.
Det kan också bli gemensamma aktiviteter på cykelbanor.

”Det är riktigt tråkigt att behöva ta sådana här beslut, men vi har hel enkelt tröttnat. Detta år är mycket värre än förra året och diskussioner har pågått länge hur vi ska göra med cykelutlåningen. Vissa kan se detta som ett misslyckande men ni är välkomna in till vår verkstad så får ni se vad cyklarna är i för skick. Vi har provat alla möjliga varianter för att få detta att fungera men responsen har inte blivit som vi har tänkt oss”, påpekar Fritidsbanken.

%d bloggare gillar detta: