Norrby sätter upp Fröken Julie i modern tappning

Den världsberömda klassikern Fröken Julie av August Strindberg från 1888 sätts upp av Norrby teater på ett lite ovanligt och spännande sätt med Mohammed Rabia, Carina Fredriksson och Louisa Eriksson i rollerna.

– Vi arbetar med Fröken Julie av idag, Vår Julie blir kär i Jean som kommer från Libanon. Julie och Jean besvarar kärleken till varandra. En sann, ren och borde vara enkel kärlek. Men snart visar det sig att det inte är så enkelt. Det finns många motsatser såsom man – kvinna, över- och underklass, svensk och flykting, säger regissören Helena Nygårds.

Vad har de att vinna eller förlora? Vad är deras innersta tankar när allt ställs på sin spets?
Julies och Jeans kärlek är stark, men är den tillräckligt stark?

Sakta men säkert inser de att kärleken även kan söndra och skapa tvivel, och är valet verkligen bara deras eller påverkas det av fostran, normer, seder, kultur, status och makt-

– Rent konstnärligt är vissa delar gjorda för vilket tryck, normer, seder och kulturer som kan finnas inom oss medvetet och omedvetet, påpekar Nygårds.

Jonas Petersson filmar föreställningen under juni
för att utöka scenrummet och göra undertexter och berättande scener lättare för dem som inte helt kan följa det svenska språket.

Bilderna är från repetitionerna.

%d bloggare gillar detta: