Mäns våld mot kvinnor måste bekämpas kraftigt

/INSÄNDARE

Samhället har inte gjort tillräckligt för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. De senaste veckorna mördades fem kvinnor i Sverige. Det här är inte något nytt fenomen, det är endast några exempel på det våld som kvinnor utsätts för av män.

Varje dag anmäler 24 kvinnor i Sverige att de blivit misshandlade av sin partner. Mörkertalet är väldigt stort. Mäns våld mot kvinnor är ett av de mest extrema uttrycken för kvinnors ofrihet. Att öka kvinnors trygghet i samhället är en av de viktigaste frihetsfrågor vi har att hantera som samhälle.

Nyamko Sabuni min partiledare liksom jag välkomnar att flera partier engagerar sig i debatten och kräver åtgärder. Jämställdhetsminister Märta Stenevis initiativ att bjuda in riksdagens partiledare till samtal i frågan är välkommet.
Förhoppningen är dock att det inte enbart stannar vid samtal och nya utredningar. Det krävs krafttag mot mäns våld mot kvinnor. Det är den mest akuta jämställdhetsfrågan. Liberalerna har många förslag som måste blir verklighet:

🔹 Vi behöver införa ett system med behovsbostäder. Varje kvinna som behöver lämna ett destruktivt och farligt förhållande ska ha en väg till ett tryggt hem.

🔹 Den som mördar sin partner ska aldrig behålla vårdnaden om barnen.

🔹 Reglerna om kontaktförbud måste reformeras. Det är förövarens frihet som ska begränsas i större utsträckning.

🔹 Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning måste höjas.

🔹 Kvinno- och tjejjourerna måste stärkas.

ANITA LILJA-STENHOLM
Liberalerna

%d bloggare gillar detta: