Fagerstakvinna tvingas betala 17 400 kronor för att hennes hund bet ihjäl en chihuahua

En kvinna i Fagersta dömdes på onsdagen av tingsrätten att betala 17 439 kronor i skadestånd till en ägare av en chihuahua som blev ihjälbiten i ett villakvarter i norra stadsdelen. Kvinnan nekar till anklagelserna.

Det var på midsommardagen i fjol som hunden enligt polisutredningen rusade ut från en villatomt i norra Fagersta och flög på chihuahuan Sven, som var ute på promenad med sin matte och hundkompis Svea, även det en chihuahua.

Den betydligt större hunden högg sig fast i Sven och sprang med honom i ett fast grepp mellan käkarna och ruskade honom in på sin gård.
Svens matte sprang efter och försökte bända upp käkarna. Till slut lyckades det, men den lille hunden var så illa skadad att han avled på djursjukhuset.
När matte tog hand om den svårt skadade Sven attackerade hunden Svea, som också skadades.

Länsstyrelsen beslutade att ägaren till den hund som bet ihjäl chihuahuan måste se till att något liknande aldrig mer inträffar. Hundägaren är polisanmäld fyra gånger tidigare. Kvinnan ålades att alltid ha kort koppel, och munkorg då hunden ska rastas.

Enligt uppgifter från olika håll har hunden visat allvarlig aggressivitet flera gånger tidigare och gjort illa både djur och människor. Fagerstakvinnan har polisanmälts för att hunden gett sig på och bitit en annan hund och när ägaren försökte avstyra blev denne biten i ena benet och en annan person som försökte hjälpa till blev biten i händerna.

Hundägaren anmäldes direkt efter midsommar och Länsstyrelsen beslutade att ägaren måste ha hunden i ett högst två meter långt koppel, samt ha munkorg på vid rastning utanför villatomten. Det gäller överallt där hunden vistas och Länsstyrelsen påpekar att nosgrimma inte är tillräckligt.

Om hunden ska få springa lös hemma på tomten måste hundägaren sätta upp ett säkert staket som är tillräckligt högt för att hunden inte ska kunna hoppa över.
Hundägaren uppmärksammades av Länsstyrelsen på att beslutet gäller även om hon lämnar ifrån sig hunden till någon annan att passa den.

Länsstyrelsen noterade att man ser mycket allvarligt på situationen och konstaterar att kvinnan inte på något sätt har förmedlat att hon förstår allvaret i det hela.
Senare omhändertog Länsstyrelsen hunden och beslutade att sälja eller avliva den. Kvinnan accepterade inte detta utan överklagade via advokat till förvaltningsrätten i Uppsala som gav henne rätt.

Domstolen upphävde omhändertagandet och familjen fick tillbaka sin älskade hund, men kvinnan och hennes lille son, tog mycket illa vid sig av att de tog hunden från honom och beviljades ett skadestånd på 18 000 kronor av svenska staten för att Länsstyrelsen tvångsomhändertog hunden i 52 dagar, men meddelade inte familjen detta på ett korrekt sätt.

Det som spelar in i fallet är att pojken har flera neuropsykiatriska diagnoser och där hunden är hans stora trygghet i tillvaron. Hans mående försämrades kraftigt när hunden omhändertogs.
”Han är oerhört beroende av den trygghet och det lugn som hunden ger och som är hans bästa vän”, skrev familjens advokat till domstolen.

Tvisten slutade med att parterna förlikades vilket godkändes av tingsrätten. Dock måste kvinnan själv stå för sina advokatkostnader vilket innebär att hon i slutänden ändå förlorar ekonomiskt på att ha kämpat för att få tillbaka hunden samt få ersättning för det lidande som omhändertagandet orsakat pojken.

Konflikten var dock inte över med detta. Ägaren till den hund som blev ihjälbiten stämde Fagerstakvinnan inför domstol.
Ord står mot ord om vad som egentligen hände, men valde att tro på ägaren till chihuahuan.

%d bloggare gillar detta: