Hembygdsgården drabbad av stöld

Lekstugan vid hembygdsgården i Västanfors har utsatts för stöld och vandalisering. Från den gjutjärnsspis som står i stugan har alla lösa delar stulits och grus har hällts i.

Lekstugan är en gåva från familjen Henning före detta Norrby gård och nuvarande Norrby Teater. Den har tidigare stått på gården.

”När vi fick stugan ingick en liten gjutjärnsspis med skorsten, spisringar och luckor. En kopia av vuxenspisarna som tillverkades från början av 1920-talet.
Den som vill leka i stugan lånar nyckel i Kaffestugan. Medföljande vuxna ansvarar för att barnen lämnar stugan i städat skick”, meddelar hembygdsföreningen.

I dag upptäckte man att någon stulit alla lösa detaljer från spisen. Kvar fanns ytterhöljet. Spisen hade vänts så att öppningarna vänts mot väggen, därefter hade spishöljet fyllts med gårdsgrus.

”Vi är många som arbetar ideellt på gården. Många timmar läggs ned på att skapa en fin mötesplats för alla åldrar. De sista åren har några av våra byggkunniga pensionärer tillverkat unika lekplatser för barnen, en ladugård med djur, Krakel Spektakels kiosk med glassar och klubbor och det senaste tillskottet – korvvagnen”, påpekar hembygdsföreningen.

Det är knappast troligt att ett litet barn ligger bakom detta. Men hembygdsföreningen påminner om att:
”Du som är förälder, det är DITT ansvar att lära barnen respektera annans egendom.
Respektera vårt arbete, risken är annars att vi tappar både energi och lust att göra gården tillgänglig för alla”

%d bloggare gillar detta: