Hela vinsten för Bonniers lokaltidningar är bidrag från staten

Bonnier News Local, som bland annat ger ut fyra dagstidningar i Västmanland redovisar en vinst på 174 miljoner för 2022. Men utan bidrag på närmare 300 miljoner kronor från skattebetalarna skulle det ha blivit storförlust.

Delar av tidningsbranschen har det tufft sedan en betydande del av annonsmarknaden successivt flyttat till sociala medier, plus att upplagorna minskat under många år, även om tappet bromsats sedan prenumeranterna kan välja de billigare digitala versionerna.

Bonniers lokaltidningsbolag hade gjort en förlust på 121,6 miljoner i fjol om det inte vore för skattebetalarnas stöd. I Västmanland fick VLT i särklass mest med 22,4 miljoner i driftstöd för att tidningen hamnat under 30 procent i hushållstäckning och därmed är berättigad till det stöd som infördes för 50 år sedan för att tidningar med liten upplaga skulle kunna överleva och bidra till mångfalden. VLT fick också 1,4 miljoner för att bevaka Hallstahammar och Surahammar förra året. Tidningen redovisar en vinst för 2022 på 15,1 miljoner presstödet inräknat.

Bonnier särredovisar inte det ekonomiska resultatet för de andra tre tidningarna i länet Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda, som påverkats så hårt av annonstappet att samtliga säljare utom en i Sala nyligen sagts upp.

FP får 677 000 kronor per år för att bevaka Skinnskatteberg 2021-2023 och Sala Allehanda 714 000 i tre år för att bevaka Heby, plus 1 132 551 kronor i redaktionsstöd för fjolåret. Även Bärgslagsbladet fick drygt 1,1 miljon 2022. Fagersta Nyheter uppbär inga statliga stöd.

I år ska riksdagen besluta om ett nytt presstöd, som utretts av förre landshövdingen Mats Svegfors och som inte kommer att grundas på upplaga. En poäng med det nya stödet är ett det ska bidra till ökad mångfald i ett medielandskap som domineras av ett fåtal storägare.

En tanke på “Hela vinsten för Bonniers lokaltidningar är bidrag från staten

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: