Prisfall på bostadsrätter i Fagersta det senaste kvartalet

De senaste tre månaderna har villapriserna i Västmanland sjunkit med 9 procent, vilket är mest i hela landet. Priset på bostadsrätter sjönk med måttliga 4 procent i länet, medan de föll 12,5 procent i Fagersta. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Även i landet som helhet har bostadsrättspriserna under samma period sjunkit med fyra procent, medan villapriserna minskat med sju procent. Sett över en 12-månadersperiod har priserna på bostadsrätter i Västmanland sjunkit med 14 procent, medan Fagersta ligger på minus 7,1 procent. Nedgången accelererade under slutet av förra året.

Riksgenomsnittet för en bostadsrätt är cirka 2,7 miljoner eller 51 748 kronor per kvadratmeter, medan priset i Fagersta är 216 000 eller 3 405 kronor kvadraten.

– Trots att räntan troligen kommer stiga lite till tyder mycket på att de kraftiga prisnedgångarnas tid är över. Det stora utbudet av bostäder till salu ger spekulanterna mycket att välja på, men vi ser samtidigt allt fler besökare på visningarna och en ökad aktivitet i budgivningarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vår prognos är att bostadsmarknaden stabiliserar sig under våren men att det dröjer till nästa år innan priserna vänder uppåt igen. Även om det utökade elstödet kan lindra svenskarnas boendekostnader tillfälligt kommer det högre ränteläget och inflation fortsätta pressa hushållens ekonomi.

De tre senaste månaderna såldes 560 bostadsrätter i Västmanland, vilket är 21 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 279, en uppgång med en procent. I Fagersta såldes 29 bostadsrätter och 12 villor.

%d bloggare gillar detta: