Kvinnohälsovården i Västmanland är inte jämställd

INSÄNDARE

Kvinnohälsovården som erbjuds inom Region Västmanland är inte jämställd. Det konstaterade Socialdemokraternas styrande regionråd Kenneth Östberg i en interpellationsdebatt i regionfullmäktige i april i år. Detta till trots att Socialdemokraterna har styrt Region Västmanland sedan 2010.

Det är inget annat än ett misslyckande att som ansvarigt regionråd stå i en talarstol och konstatera att kvinnohälsovården som hans parti Socialdemokraterna bör anses ytterst ansvariga för inte är jämställd. Och än mindre när man haft makten att förändra faktum i snart 12 år.

Moderaterna delar i det här fallet Socialdemokraternas bild. Kvinnohälsovården är inte jämställd, och de västmanländska kvinnorna är dem som får betala priset. Under pandemin fick tusentals kvinnor inte utföra cellprov, vilket ledde till en lång vårdkö där några enligt statistik har burit på en dödlig cancer de inte vet om.

Väntetiden till att få ett nybesök på Kvinnokliniken är hissnade 13 veckor lång och trots att man första kvartalet 2022 aldrig haft så många läkare anställda – har man heller aldrig haft så få mottagningsbesök. Det lever inte upp till tillgänglig, god eller jämställd vård.

Moderaterna har försökt agera när Socialdemokraterna endast konstaterat. Detta genom att föreslå HPV-självtest som vann bifall i fullmäktige, men också genom förslag som att erbjuda HPV catch-up vaccin och upphandling av mammografi för att korta köer och utrota livmoderhalscancer.

Västmanländska kvinnor förtjänar mer. En röst på Moderaterna i höst bidrar till agerande, inte bara konstaterande. För jämställdhet och för förändring på riktigt krävs ett maktskifte i höst.

Mikael Andersson Elfgren, oppositionsråd

Stephanie Bruksgård, leg. sjuksköterska

Moderata toppkandidater Region Västmanland

%d bloggare gillar detta: