Stenarna i fontänen på Brinelltorget fick inte ned ljudvolymen tillräckligt

Fontänen på Brinelltorget har stått öde hela sommaren. Men hoppet är inte helt ute att kunna sätta fart på vattnet igen. Sista chansen är att lägga i fler stora stenar för att dämpa ljudet tillräckligt.

Det har nu gått mer än ett år sedan fontänen på Brinelltorget stängdes av efter att en boende i närheten under flera år klagat på ljudvolymen och fått rätt av miljö- och bygg som uppmanade Fagersta kommun att sänka ljudet eller riskera vite.

Men när NVK trots flera försök inte lyckades med det fanns bara alternativet att stänga av mitt under högsäsongen i fjol. Många Fagerstabor saknar fontänen och politikerna har kommit med förslaget att flytta den till kommunhuset, något som inte mottagits med någon större entusiasm. Så det senaste budet från kommunledningen var att ge NVK i uppdrag att få ned volymen till tillåten nivå.

Man placerade stora stenar på botten för att minska ljudet när vattnet från toppen av röret slår mot ytan, men det har dröjt med ljudmätningen. Den är nu gjord och visar att man fick ned volymen några decibel, men inte tillräckligt för att fontänen skulle få sättas igång.

Från miljö- och bygg i Avesta tror man dock att det går att få ned ljudvolymen tillräckligt om det läggs i fler stora stenar som kan bromsa vattnet. Bollen ligger nu hos NVK som har att ta ställning till om de ska prova med att köra dit mer sten, eller om man ska ge upp.

Inte heller vid centralen i Västanfors har fontänen varig igång i sommar. När den drogs igång för ett par månader sedan visade det sig att en pump var trasig. NVK beställde en ny men den har ännu inte kommit på plats.

%d bloggare gillar detta: