Fagersta Cablepark betalar en procent av omsättningen för att få vara på Eskiln

Frågan som kritikerna mot att en betydande del av sjön Eskiln har blivit park för wakeboardåkning ställer, får härmed sitt svar. Fagersta plockar in en procent av Cableparks omsättning som ersättning.

Frågan hade inte tidigare ställts till Fagersta kommun om vilken uppgörelse parterna gjorde för elva år sedan då parken byggdes vid Eskiln. Kommunchef Karolina Berglund letade fram avtalet åt Fagersta Nyheter.

Det innehåller en rad villkor och gäller från starten våren 2011 i 15 år, alltså i tre somrar till och fortsätter fem år i taget om ingen av parterna säger upp det minst ett år i förväg.

Förra året hade företaget en omsättning på 1,2 miljoner och en vinst på hundra tusen kronor vilket innebär att Fagersta kommun fick in 12000 kronor i arrende.

Det finns delade meningar om Cablepark vid Eskiln. De som åker wakeboard tycker det är toppen med en så stor anläggning i en liten stad som Fagersta och genom åren har många elitåkare fostrats vid riksidrottsgymnasiet på NVU. Det har också arrangerats en rad stora tävlingar i Fagersta och även i år blir det SM i wakeboard. Anläggningen marknadsförs också av Fagersta turism.

Men det finns också orosmoln. När elitsatsningen efter 20 år plötsligt utan förvarning lades ned för två år sedan av dåvarande skolchefen Henrik Junno försvann ett viktigt underlag för verksamheten med Fagersta som centrum för sporten.

För Fagersta kommun var det ett stort bakslag att mista den status som ett riksidrottsgymnasium ger. Dessutom har huvudansvarige Eric Marberg nu istället fått jobb i Miami i USA. För närvarande sköter hans bror David parken och tills vidare kör man på som vanligt och nya deltagare berättar för FN att de uppskattar den hjälp och det stöd de får av personalen när de vill prova på sporten.

%d bloggare gillar detta: