Det kostar ingenting att sälja förtäring på Svarta fläcken

Fagersta kommun tar inte ut några avgifter alls för uteserveringar och torghandel numera. Orsaken är att man ville ge näringsidkarna lättnader på grund av pandemin.

Det är svaret på den insändare som undrade hur en säljare, som oftast har stängt, kan stå parkerad på Svarta fläcken i Vilhelminaparken hela sommaren.

Fagersta kommun beslutade redan i april 2020 då covidpandemin tog fart, att slopa avgifterna för uteserveringar och att göra en översyn av dessa inför kommande år.
Näringsliv och tillväxt på kommunen påpekade att företag inom besöksnäringen drabbades mycket hårt av pandemin och de restriktioner denna medförde.

Avgifterna för uteserveringar har tidigare varit 190 kronor per kvadratmeter för centrumläge och 60 kronor för andra lägen, vilket blir några tusenlappar i snitt, och avgiften för tillfällig torghandel var 250 kronor per dag plus 65-95 kronor för el.

Kostnaderna för kommunen är i sammanhanget blygsamma men för näringsidkarna under rådande omständigheter en belastning, resonerade näringsliv och tillväxt som fick med sig politikerna på förslaget. Kommunfullmäktige beslutade att Fagersta slopar avgiften för uteserveringar och tillfällig torghandel.

Men någon tillströmning av försäljare av snabbmat som förhoppning var, har det inte blivit. Förutom glasskiosken är det bara en vagn som saluför munkar som brukar komma någon gång i månaden.

FN återkommer med svaret på den andra frågan, vad Cablepark betalar i arrende för att använda Eskiln.

%d bloggare gillar detta: