Ännu en Fagerstabo död i covid-19

Covid har nu skördat sitt 22:a dödsoffer i Fagersta. Och kommunen har fortfarande flest insjuknade i hela länet i pandemin. Det meddelar Region Västmanland.

Regionen för statistik över hur många som smittats sedan pandemin började i Sverige. Sedan våren 2020 har 3984 fall av covid-19 konstaterats och av dessa har 22 avlidit i sjukdomen. Den senaste i slutet av förra veckan.

De flesta dödsfallen i Fagersta inträffade i början av pandemin på äldreboendet Malmen, men efter att vårdrutinerna skärpts och vaccineringen kommit igång klarade sig allt fler med livet i behåll.

Omikronvarianten BA.5 är nu dominerande och bedöms vara mer smittsam än tidigare varianter. Den kan ta sig förbi både vaccination och tidigare genomgången infektion, men det finns ingenting hittills som tyder på att den skulle ge en annorlunda sjukdomsbild med allvarligare sjukdom.

– Både vaccination och tidigare genomgången infektion ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död även när det gäller BA.5. Pandemin är inte över och vi rekommenderar att man vaccinerar sig enligt våra rekommendationer, och att man stannar hemma om man är sjuk med symtom som kan vara covid-19, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

%d bloggare gillar detta: