Rita förverkligade sin dröm om en romantisk trädgård

Där vägen tar slut i Sundbo finns några före detta tjänstemannabostäder som tillhört Sundbo ungdomshem. Där bor Rita Södergård sedan fem år.

När hon flyttade in skymde en hög thujahäck sjöutsikten och skuggade hela tomten som bestod av 500 kvadratmeter gräsmatta. I övrigt växte ingenting där.

– Jag såg en utmaning i att på fem år anlägga en romantisk trädgård. Med hjälp av vattenslangen planerade jag hur gångarna skulle slingra sig fram mellan rabatterna. Med spade och hacka har jag grävt bort gräsmattan som nu utgör bottenskiktet i rabatterna. Vår och höst har jag bit för bit anlagt gångar och planterat, berättar Rita, som är känd för sitt mångåriga engagemang i Fagersta-Västanfors hembygdsförening och framgången för hembygdsgården.

De tre bilderna nedan visar hur tomten såg ut när hon började sitt projekt med att göra en trist gräsmatta till en levande blomsterträdgård.

– Det har nu gått fem år och resultatet blev som jag önskade. Klätterrosor och klematis klättrar över tak och ställningar och all öppen jord är täckt med perenner. Mängder med fjärilar, humlor, bin och småfåglar dras till växterna. Att arbeta med trädgård ger motion, frisk luft och skapandet i sig är hälsa för själen, säger Rita.

– Kanske kan någon bli inspirerad och förverkliga sin trädgårdsdröm? Jag har gjort min dröm till verklighet.

Och så här vackert är det i dag på Rita Södergårds tomt i Sundbo.

%d bloggare gillar detta: