Brottsligheten är för första gången väljarnas viktigaste fråga

Kampen mot brottsligheten ligger nu i topp på listan över väljarnas viktigaste valfrågor. Det är första gången sedan mätningarna började för över 40 år sedan. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet.

”Den här frågan har stigit upp som en raket och ökat från val till val. Det här är nog den första valrörelsen i modern tid då den ligger så här högt på agendan så att alla partier, oavsett om man vill eller inte, måste diskutera frågan, säger Patrik Öhberg, statsvetare vid SOM-institutet, till Sveriges radio.

Problemet med den ökande brottsligheten i Sverige har blivit en allt viktigare fråga för väljarna för varje val och nu är den alltså i topp bland de frågor som man vill att politikerna tar itu med på största allvar.

De partier som statsvetaren menar gynnas av att frågan om lag och ordning hamnar högst upp är Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. På andra plats av de viktigaste valfrågorna hamnar sjukvård och på tredje integration, följt av miljö och utbildning.

”Det är framför allt partierna höger ut som kommer att gynnas. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill nog helst diskutera andra frågor än just brottslighet”, säger Patrik Öhberg,

%d bloggare gillar detta: