Den nya musiken skapade stor glädje och gemenskap i Fagersta på 60-talet

TILLBAKABLICK

Fagersta har en lång tradition av nöjesliv som nådde sin kulmen under andra halvan av 1960-talet då landets största popstjärnor och även utländska storheter framträdde i Folkets park. Fagersta Nyheter har pratat med en av dem som stod i centrum av musiklivet, Nils-Åke Andersson.

Som de som var unga på det gyllene 60-talet brukar säga så går känslan inte att beskriva med ord för dem som inte var med. Med den nya tidens musik och texter öppnades en ny värld där det gamla invanda fyrkantiga etablissemanget ifrågasattes starkt av de unga.

Fagersta hade den stora förmånen att ha Alfagården, som sköttes av det omtyckta paret Fred och Linnea Ekbäck. Där träffades mängder av tonåringar på kvällarna för att umgås och lyssna på musik. Och det anordnades även skoldanser regelbundet i kommunens regi.

Det var alltid fullspikat när Risbroskolan bjöd in till dans med uppträdanden av lokala förmågor och man behövde inte ens gå ut med att arrangemangen var drogfria – det var en självklarhet för högstadieeleverna trots att den nya tiden öppnade för en mer liberal inställning till alkohol än vad dåvarande föräldrageneration var van vid.

Nils-Åke Andersson var 16 år 1966 då popens storhetstid kulminerade, då Hep Stars, Kinks, The Hollies och många andra fyllde sommarteatern i Folkets park i Fagersta till bristningsgränsen. Nils-Åke blev stor kändis i hemmatrakten som sångare i Those, som sedan bytte namn till Chad Acters. Och han har ägnat sig åt musik under hela sitt liv vid sidan av sitt arbete på regeringskansliet.

Han var också sångare i Etoz som bland annat gjorde låten Den nakna sanningen och han sjunger den populära låten F.A.I.K. som fortfarande spelas vid hockeymatcher på Fagerliden. Efter många år i Stockholm är Nils-Åke tillbaka i Fagersta och musiken är än i dag en viktig del av hans liv.

Hur upplevde du 60-talet, Nils-Åke?

-Det var en helt fantastisk tid. Vi var unga, allt var möjligt. Sverige var en social förebild i världen. Det kom flodvågor med – i huvudsak – ny brittisk musik, som var fantastisk.

Vad var roligast?

– Det som var roligast kanske inte passar att svara på, men för oss, i dåvarande Chad Acters, var det naturligtvis stort att få vara med på Skansen i Sveriges Radios Popbandstävling 1968. Nej, vi vann inte, men å andra sidan mötte vi slutsegrarna i vår deltävling. Och nej. Vi var inte bäst. Vi var ett OK band från Fagersta, svarar han lite blygsamt.

Varför gick så många till ”Parken?

– Det fanns ingen annanstans att gå. För närvarande finns ingen Folkets park. Hoppet för sommarverksamhet står till Beautytown Cruisers. När Rockmossen och Rockborgen revs, dog mycket av kreativiteten avseende rockmusik i Fagersta. Men trots det lyckades ändå några Fagerstaband ta sig ut till festivaler och världsomfattande turnéer.

Ola Wahlsten

%d bloggare gillar detta: