Det sunda förnuftet saknas hos dem som bestämmer i Skinnskatteberg!

INSÄNDARE

Efter att ha lyssnat på debatten kring vattennivån i sjön Lien och Haraldsjön i några månader, framgår det mer och mer tydligt att Skinnskattebergs kommun består av en hel del, lindrigt sagt, okunniga politiker och tjänstemän. Det finns inget sunt förnuft, utan man gömmer sig hela tiden bakom lagar och paragrafer.

De borde tänka på vilka de är valda av. Då anser jag att man ska kunna lyssna på folket i kommunen och hjälpa till att föra fram kommuninvånarnas vilja.
Jag som bor i Riddarhyttan vill inte att sjön Lien och Haraldsjön ska se ut som de gör idag. Jag tror inte heller att någon annan Riddarhyttebo vill ha det så här.
Detta är vårat sjösystem, ja, Sveaskog äger det, men det är vi som lever här som blir drabbade.

Sjöarna och naturen är det enda vi har kvar efter nedmonteringen av industrier och service i bygden. Det är här vi vandrar, jagar, fiskar, åker båt och badar, eller enbart sitter och njuter. Det finns en anledning till att jag bor kvar här och inte flyttat till Örebro, efter att ha jobbat där i 22 år, nej, jag tar den kostnaden och tiden till att få komma HEM. Någonstans har jag även sett i kommunens turistbroschyrer att de skryter om sin natur och sina sjöar. Men detta verkar bara vara bullshit. Undrar vad Liens Camping tycker om detta?

Det jag menar är att om politikerna bryr sig om Riddarhytteborna, så borde dom kunna prata med sina kollegor som sitter i Riksdagen och representerar Västmanland. Det är ju dom som kan påverka Sveaskog, eftersom det är ett statligt, tyvärr vinstdrivande företag.
Jag kan lova att det går att bygga i stort sett underhållsfria dammar, med naturlig avrinning, utan att behöva sänka nivån i sjöarna. Ja, det kostar mera pengar, men det är säkert marginellt i stora Sveaskogs budget.

Det finns så mycket argument om att naturen återhämtar sig om ett antal år, och att växtligheten flyttar ner till den nya strandlinjen o s v. Det skiter jag i. Jag vill inte ha det så. Det som var naturligt för säg 400 år sedan är inte naturligt för mig och inte för nån annan levande människa. Jag vill fortsättningsvis kunna bada, fiska och åka båt på samma sätt som jag gjort sedan barnsben.

Om nu våra politiker och tjänstemän är värda namnet så borde de lyssna på detta och ta det till sina Riksdagspolitiker i Västmanland. De är de som kan styra Sveaskog i rätt riktning. Det går att fixa sjöarna utan dammluckor, med en naturlig avrinning utan att sänka nivån, det är jag säker på. Det kostar lite mera pengar, men det har Sveaskog mycket av.
Tack för ordet!

Mats Jansson, född och uppvuxen i ”Hyttan”

%d bloggare gillar detta: