Allt fler västmanlänningar har kontanter med sig när de går ut

Nästan hälften av västmanlänningarna, 46 procent, har kontanter med sig i plånboken. Det är en ökning med två procentenheter sedan före Rysslands invasion av Ukraina och med nio procentenheter sedan 2021. Det visar en ny Sifoundersökning som beställts av Bankomat.

-Veckorna efter Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina ökade uttagen från våra automater kraftigt. Att fler personer har kontanter i plånboken kan tyda på att många har hörsammat MSB:s krisrekommendation om att ha kontanter tillgängliga, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

På uppdrag av Bankomat har Kantar Sifo tre gånger frågat svenskarna om de har kontanter med sig i plånboken. Undersökningarna gjordes i mars 2021, februari 2022 och maj 2022.

I maj 2022 svarade 46 procent av västmanlänningarna att de har kontanter i plånboken, vilket kan jämföras med 44 procent tre månader tidigare. Motsvarande siffra i mars 2021 var 37 procent.


I hela Sverige hade 44 procent av befolkningen i maj 2022 kontanter i plånboken. Det kan jämföras med 40 procent i februari 2022 och 37 procent i mars 2021.– Det är intressant att fler svenskar hade kontanter med sig redan före kriget i Ukraina, med tanke på att andelen kontanta betalningar samtidigt har fortsatt att minska. Vi kanske vill känna oss säkra på att kunna betala även om de digitala betalsystemen skulle krascha, vilket har hänt några gånger de senaste åren, säger Johan Nilsson.

Sverige tillhör de länder i världen där övergången från kontanta till digitala betalningar har gått snabbast. Som en följd av att allt fler människor väljer att betala digitalt har många privata företag som banker, värdebolag och handlare minskat sin kontantservice.

– Samhället behöver en fungerande kontanthantering, inte minst för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap. Vad som nu krävs är en rad statliga insatser för att kontanthanteringen ska fortsätta att fungera, säger Johan Nilsson.

I november 2022 presenteras utredningen Statens roll på betalningsmarknaden som leds av Anna Kinberg Batra. I uppdraget ingår att ta ställning till statens respektive näringslivets ansvar för kontanterna.

%d