Så firades midsommar förr i Fagersta och Västanfors

Midsommar har firats på olika platser i Fagersta sedan det inleddes för ungefär 150 år sedan. Den längsta tiden var vid Fruhem och Gammelgården. Men båda firarplatserna försvann på grund av vägbyggen.

Under Fagerstas storhetstid med det kraftigt expanderande bruket firades högtiden vid torget Fruhem i närheten av Fagersta Stainless kontor, där riksväg 68 numera går fram. 1963 var sista året man kunde vara där på grund av det stora vägbygget. På kvällen var det dans i Folkets park med uppträdande av Lill-Babs. Tusentals personer kom till parken för att se Sveriges största sångstjärna.

Under några år därefter firade man i Vilhelminaparken, men även vid Gammelgården nära Simbadet i Västanfors hade det firats under många år, innan den plockades ned bräda för bräda och byggdes upp igen på nuvarande plats och allt midsommarfirande koncentrerades till en och samma plats i Fagersta.

Det visade sig fungera alldeles utmärkt att Fagerstabor och Västanfors kunde fira tillsammans och i närmare 50 år har folk kommit i tusental till hembygdsgården för att umgås och hälsa sommaren välkommen, som midsommarfirandet ursprungligen handlade om.

%d bloggare gillar detta: