Livsviktigt att inte lämna hunden i varm bil

Temperaturen i en bil stiger mycket fort när solen är framme. Redan efter en kort stund kan den vara livsfarligt hög för hunden. Den som lämnar sitt djur i en varm bil kan bli åtalad för djurplågeri.

Det påpekar Länsstyrelsen inför sommaren som nu kommit med normala temperaturer i Sverige. Men för en hund i en bil kan värmen vara livshotande efter en kort stund. När kroppstemperaturen hos hunden kommer över 42 grader börjar cellerna och proteinerna i kroppen att förändras. Det kan leda till så svåra inre skador hos hunden att den dör.

”Även i skugga och tidigt på dagen kan det snabbt bli farliga temperaturer i en parkerad bil. Enligt djurskyddslagen får ett djur inte lämnas utan tillsyn i en bil om temperaturen befaras överstiga 25 grader inne i bilen”, påpekar Länsstyrelsen.

Om du ser en hund i en varm bil och situationen verkar akut, se till att hunden kommer ut. Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nöd. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först.

Det här tipsar kennelklubben om inför sommarens bilresor med hund:

  • Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
  • Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
  • Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
  • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
  • Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
  • Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.
  • Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!
%d bloggare gillar detta: