Från kommunister till Sverigedemokrater –
Så har Fagerstabornas åsikter förändrats

Det har skett en rejäl förskjutning åt höger jämfört med hur de politiska åsikterna gick förr i Fagersta. 2006 röstade över 80 procent rött, 2018 var det drygt 60. Och staden styrs av en rödblå koalition.

Socialdemokraterna hade ensamma makten under decennierna omkring mitten av 1900-talet, men under 80-talet märktes en tydlig förändring då både Vänsterpartiet och det Sovjetvänliga Arbetarepartiet Kommunisterna, APK, gick framåt. Båda deklarerade att målet var att avsätta S.

1991 fick man chansen då S för första gången i historien förlorade majoriteten och bara fick 20 av de 41 mandaten i fullmäktige. Många väljare väntade sig då att den nya majoriteten skulle utse kommunalråd. Den mest tänkbara var redan då den 36-årige Stig Henriksson.

Men så blev det inte. S strateger Kjell Olsson och Gunnar Stenås övertalade under en natt den allra hårdaste S-kritikern sedan många år, Valter Johansson, APK, att göra upp med dem. Argumentet som han föll för var att ett arbetarparti omöjligtvis kunde liera sig med högern.

Straffet från väljarna blev att APK åkte ur fullmäktige medan Vänsterpartiet gick starkt framåt och slutligen tog makten vid succévalet 1998.
De närmaste 16 åren handlade mest om Stig Henriksson som uppmärksammades i hela landet för att ha fått ordning på Fagerstas ekonomi, plus att han ansågs skicklig på att skapa breda allianser inför besluten. Någon opposition fanns egentligen inte. Henriksson hade ett starkt stöd för sin politik.

Under årens lopp försvann både KD och Centern från Fagerstapolitiken och Miljöpartiet lyckades aldrig få någon position att tala om. Samtidigt som Liberalerna, som på 80- och 90-talen hade en offensiv ekonomisk profil i Fagersta, tappade väljare.

Eftersom varken Kristdemokraterna, Miljöpartiet eller Sjukvårdspartiet ställer upp lokalt i Fagersta i höst, återstår S, V, SD, M, L och C som satsar på come back efter att ha åkt ur 2018.

De senaste sju åren har Fagersta styrts av en koalition mellan S och M sedan samarbetet mellan S och V havererade efter bara ett år. Men både V och SD satsar hårt på att gå framåt och har båda varit mycket aktiva oppositionspartier i Fagersta de senaste åren.

%d bloggare gillar detta: