Ta en kyrkbåtfärd på Oljeöns dag!

Världens äldsta bevarade oljeraffinaderi på ön utanför Ängelsberg öppnar för familjedag i morgon, 12 juni med visning och naturäventyr i regi av det lokala föreningslivet.

I år erbjuds prova-på-tur med Västervålas kyrkbåt Djupnäs II. Det blir visning av smideskonst och naturvandring, samt
gudstjänst under ledning av kyrkoherde Heléna Markfjärd.
Dessutom bjuds guidade visningar av såväl den gamla fabriken som bostadshus. Uggelbo Trädgård bidrar med plantor till försäljning. Det blir förtäring samt underhållning med Ängelsbergs lokale trubadur Simon Sigfridsson.

”Oljeöns dag” är en tradition som levt i många år. Som utomhusevenemang gick det att fortsätta även under pandemin, även om antalet passagerare på Petrolia fick vara begränsat. För att komma till Oljeön åker man med färjan Petrolia från Ängelsbergs station.

Oljeöns Vänförening arbetar för att hålla ön i god vård med sina speciella byggnader, den yttre miljön och den spännande historien. Kyrkbåten från 2009 är en nybyggd kopia av den gamla från 1850-talet som finns att beskåda på Vallby museum i Västerås.

Platsen har en dramatisk förhistoria då fabrikör Ålund på 1870-talet ansökte om att bygga fabriken i Ängelsberg efter att hans tidigare fabrik uppströms ån, vid Snyten hade totalförstörts vid en explosion.
”Men då får han anlägga fabriken på ön, för säkerhets skull”, sa de styrande i Ängelsberg. Så blev det och fabriken var i drift till 1927.

%d bloggare gillar detta: