Svenskarna utskämda för att kompisen får vänta på rummet när familjen äter

Svenskarna betraktas ute i världen som snåla efter att ett inlägg på Reddit, av en som barn fick vänta på kompisens rum medan familjen åt middag, blivit viralt. ”Sverige kan dra åt helvete” skriver en upprörd läsare. Hur är traditionen i Fagersta?

Inlägget plockades upp av Twitter och ledde till en läsarstorm mot Sverige på hashtaggen #Swedengate. En person berättar om att hans föräldrar gömt jordgubbar när kompisar kommit på besök och andra att de fått sitta hungriga på rummet när kamraten ätit med sin familj.

Redaktören kan bekräfta att det förr var extremt ovanligt att bli bjuden på mat hos en kompis och att föräldrarna istället ibland frågade om man inte skulle gå hem och äta. Det var ingen skillnad på arbetarklass och folk som hade gott ställt. Det bjöds inte på mat.

När nu denna svenska företeelse nått omvärlden är reaktionerna starka. Svenskarna döms som snåla och även hjärtlösa, medan experter på matkultur hävdar att orsaken är att Sverige länge hade brist på mat och att det gällde att hushålla över vintern. Och att det beteendet från första halvan av 1900-talet levde kvar länge.

Men hur är det i dagens Fagersta, med en fjärdedel inflyttade från andra länder där det kan vara ganska vanligt att kompisars barn bjuds på mat. Har Fagerstaborna tagit till sig av deras tradition av gästfrihet?

Berätta gärna om din erfarenhet på Fagersta Nyheters Facebooksida:

https://www.facebook.com/694500467367866/posts/2495894000561828/?d=n

%d bloggare gillar detta: