Fagersta är länets bästa kommun för äldre att bo i

Fagersta kommun hamnar på första plats i Västmanland och på plats 47 i riket när Länsförsäkringar Fastighetsförmedling rankar Sveriges bästa kommun för äldre att bo i, medan Västerås stad hamnar sist i länet.

– Det pratas mycket om pensioner, men äldres boendesituation är i princip helt frånvarande i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Västmanlands pensionärer, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

I det nya indexet Sveriges bästa kommun för äldre att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre. Landets bästa kommun för äldre att bo i är Bjurholm i Västerbotten.

– Självklart har regeringen ett stort ansvar och endast två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Men det är också stor skillnad på i hur hög grad Västmanlands kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Västerås är lägst rankad i Västmanland, medan Malmö hamnar allra sist i Sverige med en kombination av höga hyror, en hög genomsnittlig flyttskatt, låga betyg för trygghet i hemtjänsten och få platser på särskilt boende för äldre i relation till antalet i kommunen. Även de övriga två storstadskommunerna rankas lågt – Göteborg hamnar på plats 30 från slutet och Stockholm rankas på 33:e sista plats.

– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg.

%d bloggare gillar detta: