Bottenbetyg till Norberg i näringslivets enkät om företagsklimat

Företagen ger Västmanlands företagsklimat godtagbart betyg, närmare bestämt 3,2 på en sexskalig skala. Men Norberg får bara 2,6, vilket är bland det lägsta i hela landet. Fagersta och Skinnskatteberg får 2,9 av 5 möjliga.

Norberg tillhör de kommuner i Sverige som backar mest i det sammanfattande omdömet, hela 0.5 vilket gör att kommunen hamnar på betyget 2,6. Norberg tillsammans med Köping som får samma betyg, är de kommuner i länet som företagen ger lägst betyg till företagsklimatet. De båda kommunerna kvalar också in sig på topp 10-listan över de kommunerna med Sveriges lägsta betyg på företagsklimatet.

Minst nöjd är företagen med kommunens upphandling och högst betyg får företagens påverkan av brott och otrygghet. Störst tapp sker i kategorierna tjänstemännens attityder (-0,6) och dialogen med kommunens beslutsfattare (-0,6)

Årets enkätsvar visar att företagen i Fagersta är mer nöjda med kommunens företagsklimat än 2021 då den senaste mätningen gjordes. Kungsör befäster sin position som den kommun med bästa företagsklimatet, företagen ger kommunen hela 4.3 vilket endast är 0.4 från Sveriges bästa kommun Vårgårda. Hallstahammars företagare ger kommunen betyget 3.9 på det sammanfattande omdömet gör att kommunen bibehåller sin andra plats i länet.

Fagersta får betyget 2,9 av kommunens företag, efter att ha förbättrat sig med 0,1. Störst förbättring sker inom kategorin företagens påverkan av brott och otrygghet. Minst nöjd är företagen med kommunens upphandling, (2,1). Starkast betyg får kommunens mobil- och bredbandsnät, (3,9).

Skinnskatteberg får oförändrat betyg 2,9 i årets mätning. i betyg. Högst betyg ger företagen till företagens påverkan av brott och otrygghet, (4,0) följt av allmänhetens attityder, (3,7) lägst betyg får kommunens infrastruktur och störst tapp får kommunens service och bemötande till sina företagare.

– Många andra kommuner i Sverige förbättrar sig, men i Västmanlands är det generellt lite stiltje. Det är glädjande att Kungsör och Hallstahammar fortsätter utveckla sitt företagsklimat, men också bekymmersamt att Köping och Norberg enligt företagen har ett av Sveriges lägsta betyg på sitt företagsklimat, säger Kristin Lahed, regionchef på Svenskt Näringsliv i Västmanland.

Arboga, Västerås, Sala, Surahammar och Skinnskatteberg står kvar på samma nivå som förra årets mätning, medan Köping och Norberg får sänkt betyg. Detta gör att Köping och Norberg numera också kvalar in sig på 10-topplistan på de kommunerna med Sveriges lägsta sammanfattande omdöme på sitt företagsklimat enligt företagen i kommunen.

– Västmanland riskerar att halka efter övriga Sverige och det finns tydliga statistiska samband mellan ett gott företagsklimat och tillväxt, säger Kristin Lahed.

-23.9 miljarder bidrar de privata företagen och dess medarbetare i Västmanland till allas vår gemensamma välfärd. Varav företagen i Fagersta, Skinnskatteberg och Norberg bidrar med 1.9 miljarder kronor. Med ett förbättrat företagsklimat där företagen får bättre möjligheter att starta, driva, utvecklas, växa och anställa kan den summan bli ännu högre. Det vinner vi alla på! säger Kristin Lahed.

 

%d bloggare gillar detta: