Allvarlig kritik mot politiker som misskött kanalbolaget

Strömsholms kanalbolag skakas av flera skandaler med allvarliga personskador, svart arbetskraft och dålig arbetsmiljö. En av de ansvariga i styrelsen är Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten, S.

”Vad får man om man sätter ledande S-politiker från Västerås, Hallstahammar och Fagersta i styrelsen för ett bolag?Uppenbarligen svarta löner, dålig arbetsmiljö och anställda som skadas svårt på jobbet. VLT:s avslöjanden om Strömsholms kanalbolag har de senaste veckorna satt ljuset på en gravt misskött verksamhet”, skriver länspressens Matilda Molander.

Bristerna i hur bolaget skötts är så allvarliga att Hallstahammar inte vill att ansvarsfrihet beviljas. En enig kommunstyrelse röstade på måndagen för att avstyrka ansvarsfrihet för både VD och styrelsen i Strömsholms kanalbolag.

”Det är en mycket ovanlig åtgärd, och om det blir verklighet skulle det innebära att bolaget kan rikta skadeståndsanspråk mot vd och styrelseledamöter för att de misskött sitt uppdrag. Det vore inte mer än rätt”, skriver Matilda Molander.

Granskningen visar att verkställande direktören betalat ut lön svart till sin egen sambo och försökt mörklägga att anställda drabbats av allvarliga skador i jobbet. Men styrelsen har låtit vd:n fortsätta att leda verksamheten.

”Det låter som beskrivningen av ett skurkbolag med skatteflyktskonto på Caymanöarna och en ledning med bakåtkammat hår och juvelringar. Men det handlar om det kommunala bolaget Strömsholms kanal”, fortsätter Molander och nämner de tre toppsossarna i länet Wallsten, Anders Teljebäck och Catarina Pettersson som sitter i styrelsen. De riskerar att avsättas och krävas på skadestånd. Förutom de tre består styrelsen av en S-representant från Smedjebacken och en moderat från Surahammar.

”Särskilt pikant blir det med tanke på att de alla företräder Arbetarepartiet Socialdemokraterna. De tillhör ett parti som säger sig kämpa för arbetarnas rättigheter, men i den verksamhet de själva ansvarar för kan anställda bli svårt skadade eller få svarta löner utan att de agerar med kraft.”

%d bloggare gillar detta: