Djupa gruvhål i Fagersta saknar stängsel helt

I Meling i Västanfors finns djupa gruvhål som helt saknar stängsel. Och trots att en utredning gjorts om farorna har ingenting skett för att minska risken för olyckor.

Enligt lagen är det polisen och Länsstyrelsen som ansvarar för säkerheten kring gamla nedlagda gruvhål. Frågan kom upp efter att den unga kvinnan kastats ned i ett gruvhål där stängslet var trasigt. Debatten kantrade efter ett tv-inslag om stängslets betydelse i brottssammanhanget.

Det finns mängder av gamla gruvhål i norra länsdelen och de flesta som anses farliga har någon form av stängsel. Men det finns också de som helt saknar skydd för att inte däggdjur eller människor ska trilla i av misstag.

Fagersta Nyheter tog en promenad i skogen ovanför Rosenlund och hittade oinhägnade gruvhål som det knappast skulle gå att ta sig upp från om man ramlade i.
Ett av dem ligger helt nära en promenadstig som används vid skolutflykter och orientering. Det ser ut att vara 25-30 meter djupt och är delvis vattenfyllt. Det är obegripligt att detta relativt stora gruvhål inte inhägnats genom årens lopp.

Reglerna är att när polisen får kännedom om ett oinhägnat gruvhål som kan utgöra fara ska de kontakta Länsstyrelsen för åtgärd. Men överlag anser polisen att de inte har resurser för att hålla koll på de hundratals gruvhål som finns enbart i norra länsdelen.

Om ett övergivet gammalt gruvhål utgör en ”uppenbar fara för människor eller husdjur” är det staten som ska bekosta stängslet kring gruvhålet. Överlag ligger dock ansvaret för att det finns skydd mot olyckor hos den egna kommunen.

%d bloggare gillar detta: