Stenväggarna mot Andra sidan har börjat falla sönder

Väggarna vid sidorna av Axel Fornanders väg mellan kommunkontoret och Strömsholms kanal har på kort tid börjat gå sönder på en mängd ställen. En orsak är att den cement som kommunen lagat med inte håller.

På torsdagskvällen hade två stenar släppt från ena väggen och hamnat ute i körbanan och på flera ställen finns det allt mindre fog som håller de gamla slaggstenarna kvar. Av den gamla fogen återstår bara sand där det är som värst.

För ett antal år sedan var det likartade problem och Fagersta kommun lagade väggarna med cement, vilket kritiserades hårt för att den var alldeles för ljus för att passa in med de gamla stenarna. Det försvarades med att den skulle mörkna med åldern. Det har skett mycket långsamt men hållbarheten är inte den bästa.

Foto: Ola Wahlsten

En orsak till problemet är att väggarna utsätts för stora påfrestningar av de tunga godstågen som passerar ovanför och i viss mån även av biltrafiken.
Nu måste nya åtgärder vidtas för att inte sönderfallet ska accelerera och leda till ännu större problem med stenar som hamnar ute i gatan.

Dessutom betraktas väggarna med all sin dysterhet som ett viktigt minnesmärke från brukets storhetstid i Fagersta.

%d bloggare gillar detta: