Myten om Fagerstas största skyddsrum stämmer inte

Under många decennier har Fagerstabor trott att ett gigantiskt skyddsrum är insprängt i berget intill viadukten i Västanfors. Men det är en felaktig uppfattning som förts vidare.

Funderingar om vad som finns bakom den tunga järndörren med dubbla lås har funnits länge och tog fart igen när frågan om skyddsrum aktualiserades i samband med Rysslands attack på Ukraina.

FN har frågat flera äldre Fagerstabor som har uppfattningen att det byggdes ett gigantiskt skyddsrum där under andra världskriget och att det sedan dess varit låst.

FN har också frågat NVK som har ansvaret för Fagerstas kommunala fastigheter och fått svaret att det inte är ett skyddsrum, men har tidigare använts som bränsledepå.

Till slut fick vi tag på en som vet vad som döljer sig bakom dörren och bekräftar att det inte finns något stort skyddsrum där.

– Det är ett mindre rum insprängt i berget som skulle tjänstgöra som ett skyddsvärn för typ hemvärnet, för att bevaka järnvägsviadukten, säger Jan-Erik Mattsson, tidigare byggnadsinspektör vid Fagersta kommun och skyddsrumskontrollant.

%d bloggare gillar detta: