Regionens personal sjukast i hela landet

Sjukfrånvaron hos Region Västmanlands personal var 7,3 procent i fjol. Det är den högsta siffran i landet och cirka en procent över genomsnittet i landet trots att stora pengar satsats på att förbättra arbetsmiljö och bemanningssituation.

Det påpekar Malin Gabrielsson (KD) som är regionråd i opposition i Region Västmanland.

– Det är för mycket slarv med rutiner och alldeles för dålig politisk uppföljning. Stora ekonomiska satsningar ska så klart visa sig i förbättrat resultat. Tyvärr finns inte ens svar på varför det är så många fler som är anställda av Region Västmanland, som blir sjuka, säger Malin Gabrielsson (KD), i en kommentar.

2018 var sjukfrånvaron 7 procent i Region Västmanland, vilket redan då var en mycket hög nivå bland regionerna. Under pandemiåret 2020 ökade sjukfrånvaron kraftigt i hela landet, men 2021 var de flesta regioner tillbaka på sina respektive normala nivåer. Även under pandemiåret toppade Region Västmanland statistiken, liksom 2019.

– Hög sjukfrånvaro för med sig en rad negativa konsekvenser. En professionell organisation och modern arbetsgivare har god kontroll över kvalitetsarbetet. Hög sjukfrånvaro år efter år visar att det systematiska kvalitetsarbetet har brister, vilket går ut över både personal och patienter. Det här är oacceptabelt, menar Malin Gabrielsson.

%d bloggare gillar detta: