Alla i Sverige som är arbetsföra ska jobba!

Svar till SD-kvinnor i Fagersta

Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser insändare från SD. Det är skillnad på vilka lagar som gälleroch under vilket direktiv du har flytt. Vad gäller flyktingar från Ukraina så är det massflyktsdirektivet som gäller.

De söker inte asyl här, får direkt tillfälligt uppehållstillstånd och tillstånd att arbeta. Källa: https://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Kommuner/Information-om-massflyktsdirektivet.html). De har inte fastnat i Sveriges långsamma asylprocess som många övriga flyktingar har gjort.

Det är anmärkningsvärt att insinuera att flyktingar från 2015 inte vill jobba i Sverige. Det har tagit år för flera av dem att få arbetstillstånd. Att inte få ett jobb är passiviserande och under tiden du väntar på ditt tillstånd får du bidrag. Även med tillstånd är det inte helt lätt att få ett jobb i våra trakter om du inte har papper med dig från hemlandet eller gått igenom hela det svenska utbildningsystemet.

Socialdemokraternas politik har gjort många bidragsberoende, och också beroende av de partier som förordar bidrag istället för jobblinjen. Det kommer vi liberaler aldrig ställa upp på och är vad vi kallar för ”de låga förväntningarnas rasism”.

Det är lätt att klappa sig på bröstet och tro att Sverige är i världsklass vad gäller integration och att det är invandrarnas fel att de inte får jobb. Inget kan vara mer fel. Vi är ganska dåliga på integration jämfört med många andra länder. Sverige tänker för mycket på ”var kommer du ifrån” istället för ”vad kan du”? Utifrån den senare frågan finns det sysselsättning för alla, med råge. Alla som är arbetsföra ska jobba – så enkelt är det.

Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man eller annat i Sverige. Du förväntas jobba oavsett kön. Eftersom männen från Ukraina inte får lämna landet utan förväntas strida, så är det främst kvinnor och barn som kommit till Sverige. Alltså förväntas kvinnorna jobba. Det var säkert ett skrivfel från SD-damernas sida, men för att vara tydlig så är barnarbete förbjudet i Sverige sedan länge.

Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg

%d bloggare gillar detta: