Johan Pehrson, L, varnade för brottsutvecklingen redan när han besökte Fagersta

– Vi har fullt förtroende för Johan. Liberalism är en ideologi och vi vet att han har en liberal kompass som vi kan sluta upp bakom.

Det säger Liane Blom, ombudsman för Liberalerna i Västmanland och ordförande för partiet i Norberg, om det överraskande bytet av partiledare.

– Från Norbergs sida är vi ledsna över Nyamkos beslut men kan samtidigt förstå henne efter det drev som varit emot henne. Sverige verkar inte ha varit redo för en färgad kvinna, med skinn på näsan som inte var född här. Tråkigt men sant, säger Liane Blom till Fagersta Nyheter.

Tror du att partiledarbytet räcker för att L ska få vara kvar i riksdagen?

– Vi har fått fram många bra politiska program under Nyamkos ledning. Kanske kommer politiken mer i fokus nu.

Det är inte många som vet att Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson för många år sedan var inbjuden till ett möte i Fagersta, där publiken i huvudsak bestod av poliser och lärare på grund av partiets fokusering på skolan och rättsväsendet.

Fagersta-Postens dåvarande chefredaktör, som numera är ansvarig utgivare för FN, var engagerad som moderator vid mötet. Eftersom L var ett litet parti trodde inte arrangörerna att det skulle komma så mycket folk. Men det blev nästan fullsatt i den lokal man hyrt i Lindgården.

På plats fanns bland andra Fagerstas förra polismästare Karl-Inge Björnbom och kriminalchef Bengt Wester. De hade inga problem med att få gehör hos Johan Pehrson för deras oro kring brottsutvecklingen.

Pehrson klargjorde att det behövdes hårdare tag och att alldeles för många brottslingar släpps av åklagare för att genast kunna gå ut och begå nya brott. Han betonade också att åtgärder måste sättas in tidigt och att skolan har en viktig roll att fylla.

Nu har Pehrson över en natt fått en position som en stor maktfaktor i Sveriges politik. Han har den mycket svåra uppgiften att snabbt vända partiets nedgång och måste fördubbla väljarstödet från två till minst fyra procent för att få någonting alls att säga till om efter valet. Misslyckas han åker L ur riksdagen för första gången på hundra år. Lyckas han med att nå målet kan det leda till en borgerlig regering där han själv kan bli justitieminister.

Johan Pehrson är juris kandidat och har varit ledamot av Liberalernas partistyrelse sedan 2001. Under sin tid som riksdagsledamot 1998–2015 var han partiets gruppledare i riksdagen 2006–2014 och ordförande i justitieutskottet 2002–2006. Sedan 2018 sitter Pehrson i riksdagen igen, och sedan 2019 är han partiets gruppledare där.

%d bloggare gillar detta: