Kent startar nostalgisida om Fagersta på Facebook

Få personer kan så mycket om Fagerstas historia som Kent Ramström. Nu vill han att alla ska få möjligheter att se gamla bilder och läsa om händelser från förr på sidan Fagerstanostalgi.

Fagerstabon och släktforskaren Kent Ramström gjorde för sju-åtta år sedan en omfattande sammanställning kring ortnamnen i hemtrakten och publicerade på nätet. Kent har länge varit intresserad av släktforskning och är med i styrelsen för Sällskapet släktforskaren i Fagersta. Det ledde till att hans intresse för hembygdens historia väcktes och han började läsa i gamla arkiv om ortnamnen och deras bakgrund.

– Jag fastnade för ortnamnen redan för många år sedan och det har varit väldigt intressant att sätta sig in i bakgrunden till dem, säger han.

För att dela med sig till andra om ortnamnens uppkomst och historia tog han del av äldre skrifter, framför allt det som hembygdsforskaren Carl Åkerberg överlämnade till hembygdsföreningen och som är mycket omfattande.

– Det tog några månader att renskriva och kontrollera att allt stämde, säger Kent som lagt upp allt på sajten ”Ortnamn i Vastanfors forsamling”.

Nu går han ett steg vidare och drar igång Fagerstanostalgi som vänder sig till alla som är intresserade. Det blir allt från egen forskning till gamla tidningsurklipp och fotografier från stadens och socknens historia.

– Det ska vara öppet för alla utan krav på medlemsskap och en massa regler om mappar och annat. Men folk får gärna bidra med bilder och berättelser om de vill, säger han.

https://www.facebook.com/Fagerstanostalgi/

%d bloggare gillar detta: