Liane Blom: Skatten på el måste sänkas!

INSÄNDARE

Elpriserna har varit högre än någonsin i mars. Vinterns priser känns verkligen i plånboken. Under perioden 2021-12-01-2022-01-31 så hade vi, en vanlig familj på två vuxna och två tonåriga barn, räkningar från Vattenfall och Mälarenergi på 8242 + 5573 + 7593 kronor. En hel månadslön.

Sätt inte kaffet i vrångstrupen – vi har inte rörligt elavtal. Det värsta i hela kråksången är att det inte är elen i sig som är det dyra utan skatter och nätverksavgifter. Intressant att läsa på fakturan är att vi också gjorde åt mindre el än förra året, samma tid.

När skriken från landsbygden är som högst kommer socialdemokraterna på att man kan ge bidrag till ”de som drabbats värst”. Så snällt. Valfläsk? Grundproblemet med att vi tidvis har för lite el i Sverige kvarstår.

Först skapar regeringen problemet genom att lägga ner kärnkraften och sätta upp bland annat vindkraftparker. Sedan ger man ett bidrag till de som betalat mest för att de ska vara nöjda men kontentan kvarstår: vi har ett bestående problem där det i perioder kommer att saknas el. Det är inte bra för Sveriges välfärd. Det är inte bra för Sveriges företagare. Det är inte bra för klimatomställningen. Om fler saker ska gå över till att drivas med el, så behövs mer el.

Bidrag löser inte några problem mer än kortsiktigt. Liberalerna går till val på att sänka elskatten. Det kommer alla till del, inte de som förbrukar mest. Det är bra för oss alla och bra för klimatet.

Liane Blom, Liberalerna

%d bloggare gillar detta: