Boende vid ”Sjönära läge” får behålla utsikten när byggplanerna stoppas

Fagersta kommun lägger ned planerna på att storsanera området för att bygga bostäder vid sjön Aspen i Västanfors. En seger för både boende som skulle fått sin utsikt förstörd och andra som vill behålla området för rekreation.

Det är dock inte av omtanke om de som bor i området kring Parkvägen och Malmvägen som kommunen ger upp planerna på ett storstilat bostadsbyggande. Det är den oväntade kostnaden på minst 25 miljoner för sanering av miljögifter som satt käppar i hjulet. Man har redan lagt ut över en miljon på att ta markprover och ovissheten om det verkligen finns underlag för att bebygga ett så stort område gör att kommunledningen drar öronen åt sig.

– Jag har hela tiden sagt att det här inte är genomtänkt och skulle komma att kosta väldigt mycket och bli en belastning för Fagerstas ekonomi. Det finns flera andra platser att bygga på, säger en nöjd Shiro Biranvand, Vänsterpartiet.

Många har genom åren undrat varför ingen byggt på en sådan pass attraktiv plats med utsikt över Aspen och nära till Simbadet. Men marken är förorenad och får inte röras. När det blev känt att staten kunde bidra med stora summor för sanering blev det fart i kommunhuset, särskilt eftersom man först trodde att staten skulle stå för hela kostnaden på beräknat tio miljoner mot löfte att det skulle byggas bostäder. ”Sågplan” döptes i folkmun om till ”Sjönära läge.”

Ett miljöföretag grävde 60 stora hål i marken för att kartlägga omfattningen av gifterna. Det är stora mängder som ska bort. Eftersom projektet med nybyggen av flerfamiljshus anses viktigt gick kommunstyrelsen vidare och skickade in en ansökan till Naturvårdsverket om bidrag.

Men sedan dess har ansvaret för stöd flyttats till Länsstyrelsen och reglerna har ändrats till kommunens nackdel. Därför måste Fagersta kommun gå in med en ny ansökan om bidrag. Kostnaden för en större sanering beräknas nu till 26 miljoner varav Fagersta måste betala 15 miljoner, men tvingas då garantera att marken bebyggs, vilket kan bli svårt att lova då det redan påbörjats flera byggprojekt och folkmängden inte ökar.

Det formella beslutet att inte gå in med ansökan om bidrag till storsanering tas i kommunstyrelsen.

%d bloggare gillar detta: